VÄLIMEREN KEITTIÖ TULVII TUOKSUJA JA MAKUJA
Välimeren keittiön parhaat ja tyypilliset piirteet ovat selkeät maut, puhtaat raaka-aineet ja yksinkertainen, jopa talonpoikainen valmistustapa.Makuja täydennetään tuoreilla yrteillä, pippureilla ja oliiviöljylorauksella jos toisellakin. Oliiviöljy kuuluu lähes jokaiseen ruokaan ja ruokapöytään. Mikään Välimeren keittiö ei ole tule toimeen ilman tomaattia, munakoisoa ja paprikaa, valkosipulia unohtamatta. Ei ihme, että välimerellinen keittiö onkin yksi maailman terveellisimmistä.
Välimerelliseen teemailtaan sopivat esimerkiksi tapakset, joka on erityisesti espanjalaistyylistä syötävää, jota tarjotaan usein baarissa juomien kanssa. Tapasin ideana on, että ruoka koostuu pienistä suupaloista, joita voi syödä sormin. Tapakset nautitaan yleensä ennen lounasta tai illallista ja yhä useammin myös niiden korvikkeena. Espanjan kielen sana tapa tarkoittaa alkujaan kantta tai korkkia.
Muutamia poimintoja:
MARINOIDUT VALKOSIPULIT
Valkosipuleja kannattaa marinoida samantien enemmänkin kuin yksien pippaloiden tarpeisiin. Lasipurkissa ne säilyvät kauan, en osaa sanoa tarkkaa aikaa, mutta loppunevat ennen vkp:ää! Elikkäs aloitetaanpas siitä, että otetaan sopiva määrä valkosipuleita, erotellaan kynnet toisistaan ja kuoritaan ne. Liota kynsiä hetki kiehuvassa vedessä, niin kuoret lähtevät melkein puhaltamalla.Laita kattilaan vettä ja punaviini- tai balsamicoetikkaa sellainen määrä, että kynnet peittyvät. Suhde on suurinpiirtein 1 dl etikkaa/litra vettä. Jos käytät punaviinietikkaa, lisää sokeria n. desin verran, balsamicon kanssa vähemmän. Ripaus suolaa ja valkopippuria myös. Maista lientä! Jos on liian tiukkaa, lisää vettä ja/tai sokeria, jos liian lempeää, lisää etikkaa. Keittele kynnet mukavan pehmeiksi, mutta ei mössöksi. Maksimikeittoaika lie 5 minuutin kieppeillä. Purkita. Nämä kannattaa valmistaa fiestaa edeltävänä päivänä. Tarjoa tapas-pöydässä, tai heittele sinne jauhelihakeiton joukkoon. Tai pizzan päälle. Tai syö suoraan purkista!
MARINOIDUT PAPRIKAT
Otetaan siis tarvittava määrä paprikoita, vaikka eri värisiä, niin näyttää kivammalta. N. 10 hengen tapastarjoiluun riittänee neljä paprikaa.Leikkaa paprikat n. 2-3 cm suikaleiksi pitkittäin, poista siemenet ja valkoiset osat sisältä. Laita suikaleet uuninpellille leivinpaperin päälle, mielellään kuoripuoli ylöspäin. Grillaa tosi kuumassa uunissa, kunnes pinta alkaa mustua ja kuori kuplia. Laita vielä kuumat paprikat esim. pakastepussiin ja sulje pussi hyvin. Anna jäähtyä ja kuori. Kuorten pitäisi lähteä ihan sormella vetämällä, jos ei onnistu, käytä veistä. Jos nyt joku kuorenkappale ei irtoa, niin maailma ei siihen kaadu.Marinadi on niinkin yksinkertainen, kuin oliiviöljyä, juoksevaa hunajaa ja ripaus suolaa. Jos kaipaat happoa, lorauta joukkoon hyvää punaista (tai valkoista) balsamicoa. Tee nämäkin jo edellisenä päivänä, jos ehdit. Paprikoille riittää kyllä parinkin tunnin marinointi.
MARINOIDUT HERKKUSIENET
Nämä voi tehdä joko tuoreista tai tölkkisienistä, niistä kokonaisista. Turha mainita, että tuoreista tulee parempia. Jo tuttuun tapaan aloitetaan ottamalla tarvittava määrä niitä sieniä. 10:n hengen seurueelle riittää kaupan valmispakkaus tai tölkillinen, en osaa sanoa, paljonko kummassakaan tavaraa on. Leikataan sienet pienemmiksi, vaikka puolikkaiksi. Jos ovat pikkurilllin pään kokoisia, ei tarvitse pienentää. Ruskistetaan sienet nätin värisiksi pannulla oliiviöljyssä ja ripotellaan sekaan vähän suolaa ja mustapippuria myllystä. Sienet purkkiin tai tarjoiluastiaan jo valmiiksi, sivellään juoksevalla hunajalla ja sekaan silputaan tuoretta persiljaa. Nämä kannattaa tehdä samana päivänä, tai ne voi jopa tarjoilla lämpiminä! Nam!
Nyt alkaa väsy painaa pienen päätä, joten tässä alkua, palataan huomenissa tortilla Espanolaan, ensala Rusaan ja kastikkeisiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti