Sivut

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kas kas - kasvispäivä

Vähän syntinen olo siitä eilisestä pizzailusta. Onneksi ihan vähän vaan. Tänään ei sitten hyötyliikuta, päätti taivahan pappa siunaten päätöksensä hienoisella vesisateella. Hyötyliikuntaa ei sitäpaitsi voi harrastaa muuta kuin aurinkoisella säällä. Saa samalla terveen värin kasvoille. Ja kunhan ilmat vähän vielä lämpenevät, myös käsivarsiin.

Kauppakäynnin jätin taas tänään väliin. Jääkaapista löytyi jämäkasviksia, ihan syötäviä vielä, hyvät värit ja napakka koostumus. Kukkakaali oli kyllä siinä rajoilla, raakana en olisi ehkä syönyt, vähän nahkean oloinen kaveri.

Eli syntyi FRITEERATUT KASVIKSET, jota varten pilkoin porkkanaa, parsa- ja kukkakaalia, varsiselleriä ja kesäkurpitsaa aika rouheiksi paloiksi ja höyrytin niitä hetkisen al denteksi. Kasvien höyryttämisessä tai keittämisessä kannattaa olla tarkkana, ettei mene pitkäksi. Liikaa keitetyt ja vetiset löllökasvikset ovat ällöjä. Tässä tapauksessa ihan muutama minuutti, ei yli viittä ainakaan, riittää, koska kypsyminen jatkuu vielä pannulla.
Tein nyt noin kahden aterian annoksen (minkä siis söin kokonaan = ähky). Keitetyt/höyrytetyt kasvit kannattaa huuhtoa kylmällä vedellä, jos niitä ei käytä heti ja sitten jääkaappiin kannelliseen astiaan käyttöä odottamaan. Säilyy värit nätimpinä. Tää on taas tätä estetiikkaa.
Friteerasin kasveja vielä pannulla oliiviöljyssä, tulee kiva väri ja rapsakka pinta. Rasvahan ei ole kiellettyjen listalla karppaajalla, mutta kohtuus tietysti siinäkin. Mausteeksi vähän suolaa ja tuoretta timjamia, kun sitä näkyi vielä olevan.
Pilkoin sekaan vielä pienen pätkän bratwurstia, Pirkkaa, uusi tuttavuus. Kypsensin sen tietysti pannulla ennen kasviksia. Paistovaiheessa löysin jääkaapista vielä palan fenkolia, jonka suikailoin sipulin tapaan ja heitin pannulle bratwurstipätkien joukkoon. Koreuden pinnalle murustelin fetajuuston jämät. Ja kirsikkatomaatin vähän väriä antamaan.  Ja kiepautus mustapippurimyllystä. Nälkä on paras mauste...

Ähkyannos!

Ei kommentteja: