Olen vuosikausia (laiskuuttani) paistanut lihapullat uunissa. Helppoa, ei käryä. Maistuvat ihan hyviltä. Tänään kuitenkin päätin herkutella itse ja myös paijailla lastani, jolla oli keskiviikon lihapullanpyöritysshow. Kolme kiloa jauhelihaa käsiteltävänä, reppana.
Lämmitin siis paistipannun kuumaksi ja käräytin ihan oikeaa voita siinä. Lihapullat perään ja kunnon paistopinta. Uunissa paistetut lihapullat ovat hyviä, mutta pannulla voissa paistetut ovat aivan järjettömän hyviä!
Lihapullareseptini idea on peräisin varmaankin n. 20 vuoden takaa, Pirkka-lehdestä, ellei muisti ole tehnyt tepposiaan. Alkuperäisessä reseptissä nesteenä käytettiin kermaviiliä, mutta minä olen korvannut sen tavallisella kraanavedellä perheenjäsenen laktoosiongelman vuoksi. Pirkan reseptissä ei muita mausteita ollut.
LIHAPULLAT
1 pussi sipulikeittojauhetta
vettä (tai kermaviiliä tai kermaa tai maitoa) keittojauheen turvottamiseksi (jos tulee liian löysää, lisää vähän korppujauhoja)
Tämän seoksen tulisi olla sopivan tankeaa, ei liian löysää mutta ei myöskään liian tiukkaa
1 rkl HP-kastiketta
400 g hyvää jauhelihaa
Suolaa ei tarvitse lisätä, keittojauhehan on valmiiksi suolattua. Eli vesi-keittojauheen turvottua hetkisen (n. 10 min riittää varmaan), lisätään loput aineet ja sekoitetaan hyvin.
Ekstratwistiä saa lisäämällä taikinaan esim. tomaattisosetta (ei ketsuppia) pienen purkillisen. Mausteeksi voi vaihteeksi koittaa vaikka teelusikallista kanelia.
Jos pannulla paistaminen ei innosta käryn ja vaivan vuoksi, pyöritä lihapullat uunipellille ja esikypsytä niitä niitä uunissa n. 180 asteessa jotain 10 minuuttia. Pannulla voi sitten ottaa vain rapsakan ruskean pinnan. Älä unohda perunamuusia lautaselta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti